luni, 30 iulie 2012

Clona


Tema propusă de Irealia este : Clonarea umană - act salvator sau mână criminală?
- oamenii creaţi prin clonare ar putea fi consideraţi oameni cu identitate proprie? E moral să folosim clonele umane ca piese de schimb?
- care ar fi părţile benefice și părţile negative ale clonării umane? Se poate juca omul de-a Dumnezeu?
- global, resursele planetei se vor consuma în maxim câteva sute de ani; este necesară clonarea umană şi de ce ?

Un subiect ce nu m-a interesat în mod deosebit şi ca urmare am trecut pe lângă el fără să-l bag în seamă. Ştiu doar că prima clonă a fost a unui berbec. Mai ştiu că s-au întreprins şi alte experimente, dar nu mai ştiu la ce fază s-a ajuns cu ele.

În aceste condiţii încerc să-mi dau şi eu cu părerea, o părere neavizată şi poate chiar neavenită. Dar, mă bag în samă şi în vorbă. Şi dacă tot mă bag în samă consider că clonele unor oameni mai mult sau mai puţin celebri nu pot fi oameni cu identitate proprie deoarece clonele, în fond şi la urma urmei, sunt doar nişte copii. De aceea nu sunt nici de părere ca clonele să fie folosite drept piese de schimb deoarece nu accept să-mi fie înlocuit un organ cu organul altcuiva, fie el şi o clonă, deoarece respectivul organ nu este al meu şi deci nu-mi aparţine. Pe de altă parte, clonele odată realizate devin de sine stătătoare. Nu ştiu în ce măsură evoluează în comparaţie cu originalul, dar ar fi nedrept să fie mutilată o clonă pentru a fi folosită ca depozit cu piese de schimb. Până aici mi-am expus un punct de vedere. Partea mai grea vine de aici în colo.

Despre părţile pozitive şi negative ale clonării, despre beneficiile ei şi alte amănunte legate de clonare nu mă pronunţ pentru că, aşa cum spuneam, nu am studiat problema. Nu văd nici legătura între clonare şi jocul de-a Dumnezeu căci Dumnezeu a creat omul şi animalele, iar clona nu este decât o copie a omului sau a unui animal. Prin urmare e bine ca omul să stea în banca lui şi să nu se considere Dumnezeu.

Că resursele Planetei se vor epuiza în câteva sute de ani nu cred. După cum nu cred că ele se vor epuiza în mii de ani. Echilibrul Universului se va menţine. Omul încă nu ştie de ce resurse dispune Terra şi prin urmare nu le va putea epuiza în întregime. El, omul, le descoperă doar atunci când trebuie. Nu o dată mi s-a întâmplat să trec pe lângă ceva fără să-l văd. Şi când îl văd îmi dau seama că de fapt mai trecusem pe lângă el în repetate rânduri. În aceste condiţii de ce ar fi necesară clonarea umană? Nici clonarea animalelor nu este necesară deoarece clonele animale nu sunt resurse alimentare. Ele sunt doar nişte cărnuri artificiale.

11 comentarii:

  1. "omul să-şi vadă de treaba lui şi să nu se mai amestece în modificarea echilibrului natural." Amin! Partea proastă e că nu o face...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, dar nu toate intervenţiile omului sunt încununate de succes.

      Ștergere
  2. Imi place concluzia si subscriu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este un subiect de referendum...

    RăspundețiȘtergere
  4. scurt si la obiect :)) de aceeasi parere sunt si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si acum iei organe de la altii si le pui la tine-n corp. Nu-ti apartin nici alea. Este la fel de imoral, nu?

    Sunt unii parinti care accepta ca al lor copil sa fie deconectat de la aparate, sa piarda acel procent de 0.00001 % sanse de revenire, pentru ca viata altuia sa fie salvata.

    Nu zic ca asa ar trebui sa fie, dar prin interzicerea totala a clonarii blocam cercetarea stiintifica in domeniu. Nu e pacat? Cum zici tu de resursele planetei, asa zic eu de cercetare: daca nu o incurajam, n-avem de unde sa stim unde ar putea ea ajunge :)

    Salutari :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru clonare nu este niciun păcat să fie blocată. Cât priveşte acceptarea organelor străine luate de la alţii, eu nu le accept. Viaţa nu mi se prelungeşte. Câd trebuie să plec voi pleca şi nu voi avea timp să-mi iau rămas bun de la nimeni.

      Ștergere
  6. Înţelepciune şi bun simţ! Felicitări1

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici eu nu cred ca resursele se vor epuiza asa repede, dar gandind pe mai multe generatii, candva va veni sfarsitul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil, dar nu cred că se va produce. Exploziile supernovelor au loc pentru menţinerea echilibrului Universului şi nu pentru distrugerea lui.

      Ștergere

Citesc cu plăcere ce scrieţi. Mulţumesc